Mersul la munte, alegerea perfectă!

 

Am să încep cu niște versuri dragi mie, care le am mereu în minte când evadez câteva zile la munte.

  

’’Mă-ntorc la tine muntele meu drag,

cu piscurile scăldate-n Soare

cu miresme proaspete de flori și de brad

șopote de râuri și izvoare

 

aș vrea să urc pe crestele înalte

stânca norilor și zări albastre

să uit de tot ce e trist, de griji și de nevoi

de ritmul agitat al lumii noi.

 

un echilibru care mă-nfioara

și mă face să fiu fericit

dar muntele meu drag mă-ntorc la tine.’’

De-a lungul timpului am avut ocazia să fac câteva trasee montane în țară, așa că astăzi vreau să împărtășesc și cu  voi unele din ele, pentru a vedea câte locuri merită vizitate si promovate.

Una dintre zonele pe care le-am vizitat cel mai mult și care îmi dă un sentiment de acasă, un sentiment de  stabilitate și revenire este zona Munților Apuseni. Cred că această zonă impresionează toți vizitatorii, chiar și pe cei mai  pretențioși.

O catedrală de liniște, un peisaj de basm, vise înalte ca munții, oameni simpli și muncitori..ei bine, aceștia sunt Munții Apuseni.

Dacă ajungi aici, îți recomand câteva trasee pe care le-am parcurs și eu, trasee de o zi pentru care ai nevoie de un  echipament bun de munte.

Adăpostul Padiș-Peștera Scărișoara, marcaj bandă albastră, 20 de km i-am parcurs în 7 ore.

Izbucul Tăuz, care este amplasat la 9 km de localitatea Gârda de Sus nu este un izvor obișnuit ci unul care îți taie        respirația. Putem vedea aici, peisajul desprins parcă din basme.Vă recomand să fiți prudenți deoarece izbucul Tăuz    este cea mai adâncă peșteră scufundată din România, cu o lungime totală de 424 m și o adâncime de 85 m.

O a doua zonă montană dragă mie este în M-ții Bucegi, care pe langă peisajele pitorești pentru care sunt renumiți au  și trasee care ne pun în dificultate, dar în sensul bun.

Am vizitat Sxinful, Babele, Crucea Caraiman și Platoul Bucegi.

Am urcat cu telecabina din Bușteni pană sus la Babe, am avut ocazia să văd peisaje amețitoare ( la propriu și la figurat) cât și capra de munte. (video telecabină)

Apoi am pornit spre Platoul Bucegi un traseu de două ore, am fost la cota 2400.

 

Când ajungi jos, pe pajiștea de la Bușteni, oricât ai încerca să revii cu picioarele pe pământ, mintea și sufletul tău         străbat încă înălțimile lăsate în urmă.

Totuși dacă vreți să mergeți în această zonă a țării, vă recomand să vă înarmați cu răbdare, deoarece indiferent de oră sau perioadă veți petrece ceva timp în trafic.

Sper că v-am insuflat măcar un dram din dragostea mea pentru munte. Dacă aveți poze și povești frumoase de la munte, le așteptăm pe pagina noastră de facebook.

  Sursă foto: Călător prin lume