Întâmpinarea noului an cu tradiție

Cum se putea încheia anul 2016 în frumoasele locuri tradiționale din țara noastră decât deschizând lada cu zestre în care se mai păstrează muzică folclorică tradițională, portul tradițional, mâncăruri specifice, multă  voie bună, obiceiuri și datini care să se concretizeze în fapte de cultură.

Anul 2017 a fost întâmpinat în Oaș cu cel mai tradițional Festival de Datini și Obiceiuri care a ajuns la a XIX-a ediție și care an de an capătă amploare, recunoaștere și valoare. La acest festival au participat de-a lungul edițiilor grupuri de colindători din județe precum Sălaj, Cluj-Napoca, Satu Mare, Maramureș, Suceava sau Bistrița-Năsăud  dar și din Republica Moldova, Ungaria și Ucraina. Fiecare sezon vine cu elemente noi, grupuri folclorice diferite care ajung la inimile ascultătorilor.

Deschiderea evenimentului tradițional s-a făcut cu Parada Festivalului în centrul orașului Negrești-Oas, de la Primărie până la Muzeul în aer liber, a continuat cu  „ danțul” la ciupercă iar apoi vestitul spectacol-concurs la care au participat numeroase ansamble, Ansamblul folcloric „Sânzienele”, Ansamblul Țara Oașului, Bixad, Ansamblul folcloric „Florile Turţului”, Turţ, Grupul folcloric din Racșa, Grupul folcloric din Vama și multe eltele. Spectacolul a fost jurizat de prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz de la Institutul “Arhiva de Folclor a Academiei Române” Cluj-Napoca, câte un reprezentant al Primăriei şi Consiliului Local Negreşti-Oaş, un reprezentant de la CJCPCT Satu Mare şi un reprezentant de la Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş.

Organizarea acestui tip de festival este singura metodă de a ține vie tradiția străveche prin purtarea costumelor tradiționale și prin inițierea și revitalizarea ansamblurilor de muzică folclorică.

Acest eveniment tradițional a avut ca scop principal implicarea tinerei generații în activități privind păstrarea tradiției populare a zonei dar și promovarea acestor obiceiuri străvechi pentru a spori atracția turistică și nu în ultimul rând întâmpinarea noului an așa cum se cuvine.

                                               

Sursă foto: Călător prin Europa