Botez ca la Maramureș

Când mă gândesc la Maramureșul nost‘ drag, mă gândesc că D-zeu a răsturnat aici carul cu tradiții, cu femei harnice și iubitoare, cu bărbați talentați și gospodari.

Nicolai Tand spunea: ”Eu port Maramureșul în suflet, îl port în grai și îl vorbesc tuturor”.

Sunt în asentimentul domnului Nicolae Tand, deoarece o dată ce ai pășit în Maramureș nu ai cum să nu te întorci  și a doua oară pentru mai mult.

Astăzi vă invit să aflați cum se desfăsoară un botez pe plaiurile maramureșene. Nu este un botez oarecare, numele părinților cu siguranță vă este familiar, fiind vorba despre Vasile Ceterașu, cunoscut pentru talentul cu care mânuiește arcușul și frumoasa și talentata sa soție, Amalia Ursu.

Cei doi au creștinat-o de curând pe mica lor minune, Selena-Maria.

Cum spuneam, nu a fost un botez obișnuit ci unul specific maramureșean, de aceea a durat trei zile și trei nopți și a avut șase perechi de nași.

O parte din filmulețul de la botez îl puteți viziona aici.

Botezul a reunit vedete de renume din showbiz-ul autohton, printre nași aflându-se și Nea Marin cu soția sa.

Chiar dacă părinții și nașii au fost plini de emoții nu au uitat să respecte fiecare obicei și să ridice oaspeții în picioare.

Vasilică Ceterașul asa cum a obișnuit și până acuma, a umit cu vioara sa făcând atmosferă cum a știut el mai bine.

Micuța a fost îmbrăcată atât tradițional cât și în rochițe tip prințesă special pregatite de nașe.

Invitații s-au bucurat de un adevărat festin, cu muzică autentică maramureșeană, bucate tradiționale și surprize pe măsură.

A fost un botez normal, însă a excelat prin faptul că părinții sunt oameni extraordinari, așa cum spunea și preotul, ei reprezintă Maramureșul.Când spunem Maramureș, zicem Amalia și Vasilică!

Sursă foto: Călător prin lume

                       Arhiva Protv