Suceava

   Suceava este cunoscută ca un teritoriu istoric extrem de frumos, încărcat cu tradiții și obiceiuri diverse.

   Acest județ este cunoscut pentru tradiția meșteșugurilor care demonstrează încărcătura istorică dar și moștenirea culturală a acestuia. Când vorbim despre meșteșuguri ne referim la minunatele costume populare care reprezintă zona, olăritul dar și confecționarea de tapiserie, covoare sau mobilă.

     Straiele tradiționale din Suceava sunt confecționate manual și ornamentate cu elemente din natură, flori, frunze dar și cruci simbolizând credința și înclinarea spre Dumnezeu. Portul popular din această zonă mai conține catrințe cusute cu fir de aur, brâuri colorate, curele de piele pentru bărbați, iar în picioare atât femeile cât și bărbații poartă opinci.

     Suceava este o zonă cunoscută pentru multitudinea de păduri dese, iar din acest motiv prelucrarea lemnului este și astăzi o tradiție a zonei care se trage din vremurile de demult. Obiectele confecționate din lemn aveau o importanță și o utilitate anume în gospodăriile sucevenilor, iar tehnicile de prelucrare a lemnului au devenit din ce în ce mai variate. Încă de pe vremuri din lemn se confecționa totul, poarta, șura, casa, mobilierul dar si obiectele de uz casnic, acestea având diverse decorațiuni.

        O altă tradiție specifică este olăritul, un meșteșug practicat inițial din necesitate care a ajuns cu timpul să fie reprezentativ sucevenilor prin frumusețea decorațiunilor. Spun decorațiuni deoarece vasele viu colorate sunt confecționate și îmbrăcate în forme geometrice sau florale. Sucevenii reușesc să adapteze munca lor străveche vremurilor  noastre ceea ce transformă olăritul într-o artă și o marcă a zonei.

        Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în Suceava se confecționează măști populare. Acestea au o încărcătură emoțională străveche însemnând transpunerea unor animale sau a unor personaje importante din mitologie.

         Suceava este o zonă care merită vizitată, iar atunci când o faceți nu ezitați să vizitați Manăstirea Voroneț. Această biserică este una foarte veche, ridicată în anul 1488, care își păstreaza forma inițială și astăzi. Cu adevărat specială este culoarea bisericii, albastru de Voroneț, unică, a cărei formulă s-a pierdut în istorie.

Sursă foto: Călător prin lume