Maramureș

   Maramureșul este una dintre regiunile  în care tradițiile vechi dau viață locului și astăzi.  Zona este recunoscută pentru păstrarea tradiției lemnului. Bisericile, porțile mari și casele din Maramureș sunt toate confecționate din lemn inscripționat cu modele. Este specific zonei și asa va rămâne mereu.  

15327533_1828011120772980_1602991505_n

  Cu toate că timpul a trecut și a schimbat lumea,  în Maramureș tradiția portului popular este sfânta. Maramureșenii sunt oameni credincioși iar credința se îmbină cu tradiția. Cu ocazia marilor sărbători religioase, oamenii se strâng cu mic cu mare, îmbracați în port popular, în marile biserici de lemn, vechi de câteva sute de ani. În Maramureș ai posibilitatea să vezi în general oameni bătrâni îmbrăcați tradițional, nu doar la biserică, ci și peste săptămână săvârșind activitățile zilnice din gospodărie sau pe câmp. Costumele tradiționale sunt foarte vechi și sunt țesute manual în casă cu ajutorul războiului. Cămașa este albă din in, cânepă sau bumbac, fusta este tot alba însă peste aceasta se așează două zadii viu colorate încrețite și plisate. Cămașa bărbaților este tot albă, în mare parte, țesută din bumbac, pantalonii purtați vara se numesc gatii,  iar cei purtați iarna se numesc cioareci și sunt din lână.

15320392_1828011110772981_1222943665_n

(sursă: Instagram-carlamariateaha)

  Postul este o tradiție care pentru maramureșeni este tinută cu sfințenie chiar și de copii.

    Dacă tot suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, țin să vă spun că dacă dorți să petreceți un Crăciun adevărat în care să simțiți spiritul sărbătorii vizitați Maramureșul. În noaptea de Crăciun colindele răsună de peste tot, din toate gospodăriile, luminile nu se sting toată noaptea iar moroșenii sunt niște gazde minunate. Nu lipsesc bucatele tradiționale, pălinca și nici voia bună. În această perioadă nu lipsesc concertele de Crăciun, festivalele de colinde și datini.  De anul nou se practică Jocul Caprei, Plugușorul și Steaua. De bobotează copiii organizați în cete vin în semn de belșug să vestească sosirea preotului în casele maramureșenilor pentru sfințire.

   În această zonă cu ocazia Bunei Vestiri, maramureșenii aprind un foc pentru a se ferii de necazuri, boli și alte nenorociri.

   De sfintele Paște, după un post lung și bine ținut, creștinii vopsesc ouă, merg la slujba de Înviere și sfințesc pasca.  Rusaliile sunt un prilej de a împodobii casa cu ramuri de tei sau paltini.

   Sărbătoarea sânzienelor este despre fetele nemăritate și se face mare tam-tam cu această ocazie în Maramureș, acestea aduna de pe câmp sânziene  galbene cu care împodobesc  porțile și casele în semn de noroc pentru a-și găsi alesul.

   În Maramureș răsună folclorul. Este o tradiție a zonei de a se organiza festivale folclorile cu orice ocazie, că tot vorbeam de sărbătoarea Sânzienelor, se organizează la Tăuții Magheraus festivalul folcloric „Cununa de Sânziene”, la Borșa  „Nopți de Sânziene” iar la Rona de Jos „Hai Mării la Sânziene”.

    Un alt festival despre tradiții este cel de la Vadu Izei Festivalul Internațional al Nunților”, unde se prezinta obiceiuri de nuntă, porturi autentice, miri, mirese, iar sărbătoarea este de anvergura unei nunți tradiționale.

     Ansamble folclorice, muzica populară și tradițiile se îmbină și în alte festivale folclorice cum sunt „Floare mândra de pe Iză” sau la Serbările Chioarului. Acestea sunt doar câteva din multele festivale organizate în zona Maramureșului, zonă foarte mare și impresionant de frumoasă.

   Două dintre cele mai cunoscute sărbători sunt cea a castanelor organizată la Baia Mare și Sâmbrele de oi.

    Un loc obligatoriu de vizitat, unic în lume este cu siguranță Cimitirul Vesel din Săpânța. Acest cimitir este faimos pentru textele amuzante inscripționate și picturile de pe crucile mormintelor care fac referire la persoana decedată.

15281944_1828011117439647_1135942307_n

O altă locație specială în Maramureș se află, mai exact, în Vișeu de Sus și este vorba de Mocănița. Mocănița este un tren, printre putinele trenuri din Europa care încă funcționează cu ajutorul unei locomotive cu aburi și este totuși capabilă să îți ofere o impresionantă drumeție prin munții abrupți.

15281967_1828011127439646_81015695_n

Maramureșul este un loc de vizitat în orice perioadă a anului, vara pentru a te bucura de festivalele folclorice, dar și iarna pentru peisajele absolut minunate, fiind situat într-o zonă de munte cu multe pârtii spectaculoase, este un loc de vizitat pentru oamenii ospitalieri, plini de umor și nu în ultimul rând pentru tradiția pur românească vie.

   Sursă foto: Călător prin lume